(c)mikeverbraeken
WEB
  • Joren De Cooman
  • Verschillende mogelijkheden (binnen/buiten/specifieke locatie)
  • Première: 1 december 2023
  • Duur: 20 - 30 minuten
  • Leeftijd: Alle leeftijden
  • Capaciteit: 40

Over de voorstelling

WEB (werktitel) wordt een korte participatieve circusperformance, waar publiek en artiesten samenwerken als een collectieve groep.

In een eerste deel zal het publiek zichzelf onderling verbinden door middel van een speelse choreografie met koorden. Hieruit ontstaat een web/knoop van koorden met aan persoon aan elk uiteinde. Het publiek evolueert van losse individuen naar een collectief lichaam dat samenwerkt.

Dan treedt Joren op de voorgrond tegenover de groep. Samen gebruikt de groep dit web als circustoestel, waar Joren zich laat katapulteren en hoopt dat ze hem ook weer opvangen.

Op een speelse manier vormt hij zo, net zoals in Alleen, een circuscollectief met het publiek.

Over Joren

In 2009 studeerde Joren De Cooman af aan de Ecole Superieur des Arts de Cirque (ESAC), waar hij zich specialiseerde in de Koreaanse bascule. Na zijn opleiding maakte hij deel uit van verschillende bascule collectieven en speelde hij mee in verschillende internationale circusproducties, zoals Cirque du Soleil, Circus Monti en Machine de Cirque.

Zijn focus lag altijd op acrobatische en spectaculaire beelden, wat ook typerend zijn voor zijn discipline. Door de jaren raakte Joren echter steeds meer geïnteresseerd in de mechanismen die achter deze beelden schuilgaan. Hij voelde dat deze meer aandacht verdiende en in 2018 startte hij hier rond een artistiek onderzoek.

In eerste instantie was dit een onderzoek een poging om een solo versie van zijn discipline te creëren. Al snel voelde hij dat het samenwerken in collectief verband juist de kern van zijn discipline vormt. Het was dan ook dit collectief gegeven hem altijd heeft aangetrokken tot bascule. 

Als solo artiest begon hij zo aan een zoektocht om deze collectiviteit de delen met een publiek. Hieruit ontstond de performance ALLEEN en de collectieve digitale installatie SAMEN.

Contact Joren De Cooman
joren@decooman.net

https://www.jorendecooman.com/
Team

Makers: Joren De Cooman & Ilon Lodewijks
Ondersteunende artiesten: Toon Van Gramberen & Josse De Broek
Outside eye: Seppe Bayens

Co-producenten

Theater op de Markt, Miramiro & Cirklabo

Partners

GC De Kroon, Circus Zonder Handen & Cirkus in Beweging