GLORIOUS BODIES
  • Circumstances
  • Binnentheater (blackbox)
  • Première: 14 oktober 2023
  • Leeftijd: +8 jaar

Over de voorstelling

GLORIOUS BODIES is een fysieke, intieme circus- en dansvoorstelling over de draagkracht van ons lichaam, over zien en gezien worden, over de grens tussen klassiek en hedendaags circus met zes acrobaten tussen de 53 en 67 jaar met een verleden in het klassieke(re) circus. Circushistorie gearchiveerd in het lichaam.

Ouderdom/veroudering is nog steeds een taboeonderwerp in onze samenleving en al zeker binnen de circuswereld. Net zoals topsporters, stoppen de meeste acrobaten na een bepaalde leeftijd met intensief te trainen. Hoe transformeren de meest perfecte lijven? Kan je als mens ooit vrede sluiten met je eigen lichaam? Kan je volledig in harmonie zijn? GLORIOUS BODIES werpt op een bijzondere manier licht op het proces van veroudering. Iets wat ons allemaal overkomt, nu, op dit moment.

De voorstelling vertrekt vanuit partneracrobatiek en beweging. De focus ligt op de afgelegde weg, de fysieke uitputtingsslag, het proces van vallen en opstaan. Er wordt gezocht naar de fysieke grenzen, de kracht van mislukking, het contrast tussen ‘wat men wil’ en ‘wat men kan’. GLORIOUS BODIES doorbreekt clichés rond de oudere generatie. Een voorstelling over de kracht van het ouder wordende lichaam.”

Over de compagnie

Piet Van Dycke studeerde in 2018 als choreograaf af aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. Sindsdien werkt hij als dans- en circusmaker, performer, coach en docent bij verschillende kunstorganisaties. Zo is hij al enkele jaren actief bij dOFt, fABULEUS, Cie Woest, TeaTime Company en LAP.

Hij won de Jacques de Leeuw prijs in 2018, werd gekozen als ‘meest beloftevolle maker’ door recensenten Wendy Lubberding en Annette Embrechts in zowel 2019 als in 2020 en won de BNG Bank Dansprijs 2021. Kenmerkend voor het werk van Van Dycke is de samensmelting van dans en circus, wat resulteert in woordloze circus/dansvoorstellingen, voor jong én oud.

Piet Van Dycke put in zijn werk zowel uit hedendaags circus als dans. Dat zorgt voor speelse voorstellingen die opvallen door origineel gebruik van ruimte, objecten en lichamen. Hij gaat zijn thema’s te lijf door de interactie tussen beweging en acrobatiek en creëert zo beelden die zich energiek in steeds andere plooien weten te vouwen

Contact Piet Van Dycke
pietvandycke@hotmail.com
www.circumstances.be
Team

Concept & choreografie: Piet Van Dycke
Artiesten: Winfried Deuling , Astrid Schöne, Det Rijven, Wybren Wouda, Paul Griffioen en Johannes Fischer
Muziek: Kris Auwers
Installatie: Arjan Kruidhof en Arjen Schoneveld
Dramaturgie: Marie Peeters
Techniek: Casper Van Overschee
Uitvoerend producent: Sam Cunningham
Productie: Circumstances

Co-producenten/Partners

PLAN, Festival Circolo, DansBrabant, Cirklabo, Circuswerkplaats Dommelhof, PERPLX, Perpodium
Speciale dank aan: Miramiro

Met steun van

De Vlaamse Overheid, Grensverleggers/deBuren

Gerelateerde projecten