Professionele omkadering

Infrastructuur

De werkplaats heeft een sterke focus op de publieke ruimte, speciale locaties en circustenten. Vanuit deze (non-exclusieve) focus willen we een brede waaier aan werkruimtes aanbieden voor residenties en werk.

Onze thuis is De Expeditie, een socio-culturele hub in Gent met onder andere 3 creatie- en presentatiezalen, sanitair, een gemeenschappelijke keuken … Miramiro is structurele huurder van de BOX, een zaal die goed uitgerust is voor de meeste circusnoden. Daarnaast huren we ook sporadisch de LOODS en de STUDIO. Wie je moet contacteren voor technische info over de zalen vind je hier.

Tijdens of naast residenties kan je ook gebruikmaken van onze kantoorfaciliteiten.

Miramiro festival © Gaetandardenne

Basisuitrusting

Naast infrastructuur is een werkplaats ook uitgerust volgens de noden van de moderne circusartiest. Er is basis licht- en geluidsmateriaal aanwezig, een balletvloer, val- en tumblingmatten, trussen, takels, een hoogtewerker, tafels en stoelen, douches …

Afgelopen jaren zijn er een aantal investeringen gebeurd in de BOX, zoals het voorzien van ankerpunten. Deze worden jaarlijks gekeurd zodat er te allen tijde in een veilige omgeving kan gewerkt worden.

Al het materiaal is op elk moment tijdens de residentie beschikbaar.

Atelier Bricolage

Handige harry’s die we zijn, beschikken we over klein werkmateriaal zoals handgereedschap en klein elektrisch materiaal.  Binnen het kernteam van Miramiro is heel wat relevante expertise aanwezig over houtbewerking, metaalconstructie en textiel. Ons materiaal en advies is op elk moment beschikbaar, in het kader of los van residenties.

We kozen er bewust voor om zelf geen volwaardige atelierfunctie uit te bouwen. Wel maakten we afspraken met een aantal lokale partners die hiertoe uitgerust zijn en waar jullie terecht kunnen. Meer weten? Vraag het ons gerust.

Artistieke & productionele ondersteuning 

Artiesten kunnen steeds beroep doen op het kernteam van Miramiro als klankbord en inhoudelijke sparringpartner. Uit eigen ervaring, interesses en opleidingen beschikken we over kennis en expertise op verschillende vlakken. Deze ondersteuning bieden we op eender welk moment aan.

Denk maar aan advies over werken op locatie of in de publieke ruimte, productie en organisatie, onthaal, vliegende kracht …

Kunnen we je zelf niet helpen? Dan gaan we tijdens jouw residentie op zoek naar iemand die het wel kan. We schakelen professionele freelancers of experten in die beschikken over de nodige kennis en skills: technieker, spelcoach, dramaturg, fotograaf, extern oog …  We leggen hiervoor een database van vakbekwame mensen aan, en voorzien hiervoor een jaarlijks budget, vooral met het oog op jonge makers. Het inschakelen van freelancers en experts kan aangevraagd worden maar is niet standaard beschikbaar bij elke residentie.

As long as we - There There Company © Gaetandardenne

Financiële ondersteuning

We bieden verschillende opties aan voor financiële ondersteuning. Je ontdekt ze hieronder.

Co-productie voor creatie

Een klassieker maar deze blijft broodnodig. Wij zien dit niet als het louter geven van geld, maar als een engagement van betrokkenheid dat wordt aangegaan. Co-productie gaat meestal gepaard met residentie en een toonmoment voor publiek.  Co-productiebudgetten zijn losgekoppeld van uitkoopsommen voor presentatie.

Het aantal co-producties per jaar is beperkt en maakt dus geen deel uit van de basisomkadering tijdens residenties.

Verloning tijdens labo’s

De werkplaats voorziet verloning voor artiesten, die niet werken in vast dienstverband, tijdens laboresidenties.

Werkbudget

Tijdens het creëren en experimenteren moet er soms wat klein materiaal worden aangekocht.

De werkplaats heeft hiervoor een beperkt werkbudget voorzien dat kan worden ingezet tijdens residenties, atelier bricolage of toonmomenten. Dit maakt geen deel uit van de basisomkadering.

Transportkosten

Artiesten die tijdens residenties niet overnachten kunnen vragen dat de werkplaats tussenkomt in eventuele transportkosten. Dit maakt geen deel uit van de basisomkadering.

Co-working

Ben je op zoek naar een uitgeruste ruimte waar je in volle concentratie wat bureauwerk kan doen? Of laat je je graag omringen door anderen die aan het werk zijn? Onze kantoorruimte staat ter beschikking als co-workingplaats, ook los van residenties, voor korte of lange periode. De plekjes zijn beperkt, dus first come, first served.

Overnachting

Creativiteit kent geen uren, daarom bieden we bij residenties de mogelijkheid om te overnachten. Hiervoor werken we met lokale partners of buurtbewoners die studio’s en huizen te huur hebben. De optie om te overnachten tijdens jouw residentie kan worden aangevraagd maar maakt geen deel uit van de basisomkadering.