07.12.2022 Masterclass: Listening in motion
  • Ontwikkelingsevenement
  • Artists only
  • LocatieDe Expeditie
  • PrijsGratis
  • Datum 07.12.2022
    tot en met 09.12.2022
  • Tijdstip 10:00 - 17:00

Over Circus en Geluid

Heb je ooit al eens stilgestaan bij de waarde van geluid binnen je artistieke (circus)praktijk?

Tijdens het creëeren denk je na over hoe een publiek naar je voorstelling zal kijken. Maar hoe wil je dat er naar je voorstelling wordt geluisterd? Welke rol en betekenis krijgt geluid?  En hoe luister je als performer naar je publiek en je omgeving?

Als je nieuwsgierig bent naar het antwoord op deze vragen, dan is deze driedaagse masterclass iets voor jou.

Samen met Stijn Dickel (aifoon) & Hanne Vandersteene (Grensgeval), de mogelijkheden, dimensies, bewegingen en reikwijdtes van het luisteren.

Lees verder om meer over deze driedaagse masterclass te ontdekken.

Waarover gaat het?

Ontdek de mogelijkheden van het luisteren. Welke dimensies, bewegingen en reikwijdtes biedt het?

Hoe kan je niet alleen bewegen op geluid, maar er ook door bewogen worden? Hoe kan je als performer in een ruimte spelen met, in, door en rond geluid? Hoe kan een auditieve verbeelding en een dynamische, fysieke, ruimtelijke aanpak van geluid mee jouw verhaal overbrengen en versterken?

Waarover gaat het niet?

Het gaat niet over muziek of over de woorden die we spreken. Met geluid bedoelen we resonanties, trillingen en stiltes.

Het gaat niet over een cursus geluidstechniek. Wat we wel doen is op een artistieke manier de choreografie van geluid en de scenografie van het luisteren onderzoeken.

Wat mag je verwachten?

Via oefeningen zoals ‘een luisterimprovisatie’ en ‘compositorisch luisteren’ ontdek je hoe je lichaam geluid reflecteert, filtert en absorbeert. Uitgerust met een draagbare luidspreker wordt het zelfs een instrument waarmee je kan componeren en waarmee je geluid in de ruimte kan laten botsen, stuiteren, slingeren of galmen…

Samen reflecteren we over de choreografie van het geluid en de scenografie van het luisteren, een benadering waardoor je onvermijdelijk ook de visuele aspecten van je werk in een ander perspectief zal zien.

Food for thought and body gegarandeerd!

Masters van de Masterclass

Stijn Dickel

Stijn Dickel (1974) werkte na zijn studies filosofie en mixed media als muzikant-performer een aantal jaar samen met Jan Fabre/Troubleyn. Verder creëerde hij geluidscomposities en – concepten voor dans, theater, circus en documentaire (oa. bij fABULEUS, Kopergietery, Campo, Ben Benaouisse, Grensgeval,….).

Hij speelde als muzikant bij Kaboom Karavan en Inwolves. Tegenwoordig vormt hij samen met Karen Willems het improvisatie-duo Elms Willdick.

Stijn is artistiek coördinator en luisterkunstenaar bij aifoon, een kunstenorganisatie die via participatieve projecten en producties de relatie onderzoekt tussen luisteren en beweging / bewogenheid. Meer info over Stijn Dickel www.stijndickel.be en aifoon www.aifoon.org

Hanne Vandersteene

Hanne Vandersteene studeerde af aan de regieopleiding van de Toneelacademie Maastricht en verdiepte zich verder in de kunsten aan het KASK in Gent. Als performer speelde ze in verschillende producties bij onder andere de Kopergietery, Les ballet C de la B, Compagnie Cecilia,… Ze ontdekte al snel dat ze liever haar verbeelding de vrije loop liet naast- dan op de scène. Binnen de circuskunsten vond ze als maker een taal voor haar verbeelding. Ze richtte samen met Mahlu Mertens Grensgeval op waarmee ze circusvoorstellingen creëert voor een jong publiek.

Praktische info

📆 7, 8 en 9 december 2022*
💰 Deelname is gratis
📍 Nieuwevaart 118 / F007, 9000 Gent
🙋 Nog één plaats vrij. Maximaal aantal deelnemers  = 12 personen** Inschrijven via miramiro@miramiro.be

Om deel te nemen aan deze masterclass is geen voorkennis verreist, enkel nieuwsgierige oren. Het is toegankelijk voor alle podiumkunstenaars met interesse in circus en/of geluid.

Deze masterclass is in het Nederlands.

*deelnemers engageren zich voor de volledige drie dagen – elke dag van 10 tot 17u
** indien er minder dan 5 deelnemers inschrijven kan deze masterclass niet doorgaan